poniedziałek, 8 grudnia 2014

Drożdżowy wieniec cynamonowy

                                 

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru
  • 40 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka soli


Dodatkowo

  • 100 g masła
  • 10 łyżek cukru
  • 3 łyżeczki cynamonu


Z podanych składników wyrobić ciasto ( ja wyrabiałam mikserem).  Wyrobione gładkie ciasto odstawić w misce przykrytej ściereczka do podwojenia objętości. Następnie ciasto podzielić na 2 równe części. Każdą część rozwałkować w prostokąt posmarować rozpuszczonym masłem i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Następnie zrolować jak roladę , ostrym nożem przeciąć wzdłuż  na pół i wtedy razem zapleść. Ukształtować wieniec, przenieś go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia , odstawić ja 15 -20 min . Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 20-25 min.
Smacznego







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz