niedziela, 8 listopada 2015

Ciasto z agrestem i bezą

Ciasto kilku warstwowe i co się z tym wiąże trochę pracochłonne, ale warto. Polecam :)
Biszkopt
  •             4jajka
  • 3/4 szkl cukru
  • 3/4 szkl mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Warstwa śmietanowa
  • 500 ml śmietana kremówka 30%
  • 1-2 łyżki cukru pudru ( opcjonalnie)
Masa agrestowa
  • 500 g agrestu
  • 3 galaretki agrestowe rozpuszczone w 1 litrze wody
Beza na biszkopcie
2 całe jajka
4  żółtka
1/2 szkl. cukru
1/2 szkl. mąki 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 białka
200 g cukru
100 g płatków migdałowych
    Wykonanie:
     Biszkopt- z podanych składników upiec biszkopt i odstawić do wystygnięcia.( białka ubić na sztywno z cukrem, potem delikatnie szpatułką wymieszać z żółtkami, a następnie z mąką i proszkiem do pieczenia) 
    Masa agrestowa- galaretki rozpuścić w goracej wodzie, a w momencie jak zaczną tężeć wymieszać z agrestem i wylać na biszkopt. Wystudzić. W tym czasie przygotować bezę na biszkopcie. 2 całe jajka plus 4 żółtka i cukier ubić do białości, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną pergaminem i podpiec w piekarniku ok 10- 15 min w 160-170 stopniach.W  czasie jak biszkopt będzie się piekł, ubić białka na sztywno z cukrem i tą bezę wyłożyć na biszkopt ( powinien już minimum  10-15 min się piec, wszystko robimy w jednym czasie biszkopcika podpieczonego nie studzimy!)który się podpiekł i na nią wysypać płatki migdałów, na  a następnie piec jeszcze ok. 15 min. Wystudzić. 
    Jak już budyń wiśniowy będzie chodny ubić śmietanę. Ubitą rozsmarować na budyniu wiśniowym, a na niej położyć biszkopcik z bezą i migdałami. 
    Przepis  jest na dużą blachę  30 x 40 cm
     Smacznego:)


    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz