środa, 19 września 2012

Orzechówka

Wczoraj zlewałam orzechówkę do butelki i może przyda się przepis na przyszły rok. Teraz już trochę za późno bo orzeszki już są twarde, ale  gdyby ktoś chciał to podaję sposób wykonania.
Przepis mam od koleżanki Aleksandry;)
Najważniejsza sprawa jak to Ola napisała , to orzechy włoskie! Należy zebrać je kiedy są duże, zielone, w środku już wykształcił się dobrze biały orzeszek ale jeszcze nie wykształciła się twarda łupina.  Żeby sprawdzić wystarczy przekrajać orzech.
Cenna uwaga :  aby  to robić w rękawiczkach gumowych, bo sok z orzecha bardzo brudzi.
Składniki:
  • 0,5l wódki
  • 4-5 dużych zielonych orzechów włoskich
  • 2-3 łyżki cukru
Przygotowanie:
Orzechy pokrajać na  paseczki tak aby można było wrzucić je do butelki z wódką. Uwaga, żeby butelka miała większą objętość niż 0,5l, żeby było miejsce na wrzucenie orzechów. Butelkę odstawiamy  na miesiąc. Od czasu do czasu można tą butelką wstrząsnąć. Wódka powinna przybrać kolor jodyny. 
Po miesiącu orzechówkę filtrujemy i przelewamy do innej butelki zostawiając w tej pierwszej trochę alkoholu tylko tyle aby przykrył nasze orzechy. Dosypujemy 2-3 łyżki cukru, jak ktoś lubi słodszą to można później dosłodzić do smaku i odstawiamy na kolejny miesiąc.
Po upływie drugiego miesiąca filtrujemy orzechówkę z cukrem i dolewamy do tej wcześniejszej i dobrze mieszamy.

Na zdrowie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz