niedziela, 16 września 2012

Rogaliki

W sobotę zrobiłam rogaliki, sa świetne mięciutkie, pięknie pachną, wspaniałe z masełkiem, dżemem. Polecam:)
z tej proporcji wychodzi około 12 szt rogalików.
Przepis pochodzi z blogu Dorotki "Moje Wypieki"

Składniki:
  • 580 g mąki pszennej
  • 2 małe jajka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1,5 łyżki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 1 szklanka letniego mleka (250 ml)
  • 60 g roztopionego masła
  • 20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych drożdży

  • Dodatkowo:
  • 50 g roztopionego masła
  • 1 jajko do posmarowania
  • mak do posypania

Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę.
Ja ciasto zrobiłam w mikserze w taki sposób :
Mleko podgrzałam w mikrofalówce dodałam cukier i drożdże, odstawiłam  do wyrośnięcia. W tym czasie do misy miksera wsypałam mąkę , roztrzepane jajka, dodałam sól , olej, sok z cytryny, wyrośnięte drożdże, roztopione lecz nie gorące masło (60 g). Wymieszać dokładnie wszystkie składniki.
Wyrobione ciasto przykryłam ściereczką i należy pozostawić w ciepłym miejscu, by podwoiło objętość (około godziny czasu).
Jak ciasto wyrosło podzielłam na 12 części, z których uformowałam kulki. Każdą z nich rozwałkowałam na owalny placuszek o długości około 20 cm. Placuszek należy posmarować niewielką ilością masła   . Zwinąć, jak naleśnika, wzdłuż krótszego boku. Po zwinięciu złączyć końce razem na kształt rogalików. Rogaliki ułożyć na blaszce, w sporych odstepach, odstawić do napuszenia (powinny podwoić objętość).

Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 23 - 25 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz